Herkomst

Het Hereford rund komt zoals zijn naam al zegt, van oorsprong uit Hereford, uit het zuidwestelijk deel van Engeland. In de tweede helft van de 18e eeuw ontwikkelde zich op die plaats een rund dat zowel duurzaam, als karakteristiek was, zodat het erg populair werd. De duurzaamheid van het rund betekent vooral het gemak waarmee ze kalfjes krijgen (afkalven), ze kunnen met sober, weinig gevarieerd voedsel toe en zijn bestand tegen diverse weersinvloeden, waardoor ze het hele jaar door buiten kunnen zijn.

In Nederland worden Hereford runderen vooral gehouden voor extensieve veeteelt (het begrazen van natuurgebieden) of als hobbydier.


Karakteristieke kenmerken

De Hereford heeft een aantal karakteristieke kenmerken, waardoor ze zeer herkenbaar zijn. Ze zijn krachtig gebouwd en hebben in aanleg zware bespiering.  De basiskleur van de vacht is rood, aangevuld met witte vacht. Ze hebben een witte kop, een witte aalstreep vanaf de oren tot de schoft. Verder is bij sommige dieren een deel van de buik witgekleurd. Wanneer de wintervacht doorkomt hebben zij kleine krulletjes op hun kop en ook wel in de vacht. De staarten vormen zich vaak tot 1 lange pijpenkrul. Er zijn zowel Herefords met hoorns, als zonder.

De Hereford heeft een rustig en vriendelijk karakter en is volgzaam. Wanneer er dagelijks contact is met deze dieren zijn ze zeer mak te maken en kunnen ook op zorgboerderijen van grote waarde zijn voor het mens-diercontact.

Herefords staan er bekend om dat ze makkelijk afkalven. Dit houdt in dat ze bijna nooit menselijke inmenging nodig hebben bij het krijgen van een kalf. Dit komt mede doordat de kalveren over het algemeen een laag geboortegewicht hebben.