Vlees

Hereford-vlees kenmerkt zich door een volle smaak en ongekende malsheid. Dit komt omdat het vlees is gemarmerd, te zien aan de witte ‘adertjes’ die zichtbaar zijn in het vlees. Deze zogenoemde vetadertjes geven de heerlijke karakteristieke smaak aan het vlees. Deze adertjes smelten zodra je het vlees bakt.

Elke drie weken wordt er een koe geslacht. Het vlees komt in de Landwinkel van de Eekhoeve terecht. Gehakt, worstjes, biefstuk… Echt een keer proberen!


 

‘Voor een stoofpotje van Hereford rund mag je mij midden in de nacht wakker maken!’

Leens eigen favoriete recept

Recept Hereford stoofpotje

Ingrediënten:

  • 800 g Hereford riblappen
  • 300 g wortel
  • 100 g spekjes
  • 1 grote ui
  • 2 glazen rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tij
  • 4 kruidnagels
  • 1 à 2 plakken ontbijtkoek
  • plantaardige olie
  • zout & peper uit de molen

Haal het vlees een uur tevoren uit de koelkast, snij in blokken en bestrooi met zout en peper. Snipper de ui. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees in porties op hoog vuur al omscheppend bruin. Schep eruit. Doe nu spekjes en ui in de pan en fruit zachtjes tot de ui glazig is en de spekjes lichtbruin. Snij intussen de wortel in plakjes. Doe vlees en wortel in de pan, plus laurier, tijm en kruidnagels. Voeg de rode wijn toe, het vlees mag er nog bovenuit piepen. Laat onder een deksel rustig 3-4 uur heel zachtjes sudderen op het allerkleinste pitje, langer mag altijd. Voeg het laatste kwartier de tot stukjes verbrokkelde ontbijtkoek toe, die zorgen behalve voor smaak ook voor binding van de saus.