Hereford koeien

De Hereford is een koeienras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het zuidwesten van Engeland. Rond de marktplaats Hereford ontwikkelde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw dit karakteristieke vleesrund, dat zo populair werd dat het is uitgegroeid tot het meest voorkomende vleesveeras ter wereld. Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde (polled) herefords.

In Nederland wordt de hereford voornamelijk gehouden als hobbydier of voor extensieve veeteelt. Extensieve veeteelt is een vorm van veehouderij waarbij kleine groepen dieren gevoed worden op grote oppervlaktes land. Het vindt toepassing op bijvoorbeeld heidevelden, berghellingen en steppes, maar ook op armere gronden, zoals zandgronden, grazen kuddes op grote stukken grasland.

In Nederland komt extensieve veelteelt nog maar weinig voor. Het bestaat echter nog wel en dan vooral voor de begrazing van natuurgebieden. Diersoorten die hiervoor worden gehouden zijn onder meer de runderrassen Schotse hooglander, de Galloway en Hereford, en paardenrassen als de konik en het przewalskipaard.

Een groot voordeel van de Hereford is dat het ras bijzonder taai is. Het kan winter en zomer zonder problemen buiten zijn. In het najaar ontwikkelen ze een wintervacht, dan zijn er veel krullen te zien, met name op de kop. Wist je dat de ideale temperatuur voor de koe rond het vriespunt ligt?

Hoe zien ze eruit?

De hereford is een krachtig gebouwd dier, ze worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de hereford roodgekleurd. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter. De Hereford is in staat om zich natuurlijk voor te planten en kan ook makkelijk afkalven (een kalf krijgen). De kalveren hebben bij hun geboorte een laag geboortegewicht, in het algemeen tussen de 30 en 40 kilogram.