Over ons

Wij zijn Leen en Hanneke Stam, en naast onze dagelijkse werkzaamheden proberen we partime te boeren. Voor Leen betekent dat zijn jongensdroom in vervulling is gegaan. ‘Vroeger wilde ik boer worden’, begint hij. ‘Maar dat is niet zo makkelijk als je geen boerderij kunt overnemen. Daarom ben ik gaan studeren voor veearts. Prachtig werk, maar het zelf boeren bleef trekken.’

In 2015 zijn we op uitnodiging van de Eekhoeve gestart met een klein koppeltje Hereford koeien. Een prachtig, robuust beest met de kenmerkende krulletjes. Belangrijk is voor ons dat de koe zich natuurlijk kan voortplanten. Daarnaast is het een kalm en benaderbaar ras, dat heel goed is voor haar kalveren. Het vlees van deze koeien is licht gemarmerd en daardoor vol van smaak.

Maak kennis met onze kudde Herefords in Veenendaal

Inmiddels bestaat de kudde uit zeventig runderen. Ze worden in Veenendaal geboren, krijgen – onder andere – bierbostel van de lokale bierbrouwer te eten en worden in Veenendaal geslacht. Ze grazen op de weiden rondom de Eekhoeve, bij het Egelmeer, de Kwintelooijen en aan de Slaperdijk. In de winter krijgen ze gras van eigen land of van weides van het Binnenveld. Hoe duurzaam wil je ’t hebben? Leen: ‘Wij willen vooral laten zien aan mensen dat vlees eerlijk en verantwoord en vooral ook lokaal en diervriendelijk geproduceerd kan worden.’

Lekker lokaal, lekker logisch

We proberen op alle manieren verantwoord, duurzaam en eerlijk bezig te zijn.’ En met name ook transparant; mensen kunnen in de stal kijken, op het land. En zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe we met onze dieren omgaan. Elke drie weken wordt er een koe geslacht. Het vlees komt in de Landwinkel van de Eekhoeve terecht. Gehakt, worstjes, biefstuk… Echt een keer proberen!

Vragen? Op vrijdag is Leen altijd op de Eekhoeve bij zijn kudde. Wil je daar iets over vragen, kom dan vooral een keer langs!